Bądź piękna i zdrowa – jedz cieciorkę!

0
577

Ciecirka, inaczej ciecierzyca lub włoski groch, znana jest głównie w kuchni śródziemnomorskiej oraz bliskowschodniej. W Polsce znana jest od dawna, jednak w ostatnich latach zrobiła szczególną furorę. Dodawana jest do zup, sałatek, dań z warzywami. Dlaczego miłośnicy zdrowej kuchni tak bardzo ją uwielbiają?

Cieciorka stanowi niezwykle bogate źródło białka, zawiera aminokwasy rzadko spotykane w innych roślinach, dlatego jest szczególnie uwielbiana przez wegetarian. Dzięki swoim właściwościom zmniejsza wydzielanie soków żołądkowych.

Ponadto cieciorka jest źródłem żelaza oraz potasu, dlatego zalecana jest osobom, które skarżą się na częste bóle głowy, problemy z ciśnieniem oraz osłabieniem organizmu.

Dzięki dużej ilości cynku i witaminy B6 jest idealna dla osób, które cierpią na słabe i łamliwe paznokcie oraz wypadanie włosów. Zalecana jest także osobom z wysokim nadciśnieniem oraz cholesterolem.

W.A.