Bazylia – właściwości i zastosowanie

0
407

Świeżą bazylię znają wszyscy, ale tak naprawdę jej tajemnice odkryło niewielu. Nosi się różnie: klasycznie, w swoich ulubionych odcieniach zieleni lub awangardowo (fioletowo) – bardzo aromatycznie, zmysłowo, prowokująco i nietypowo. W działaniu jest zdecydowana i ostra. Wielu zarzuca jej lekką gorycz, ale ona rekompensuje to delikatną nutą słodyczy przeplataną anyżowymi uniesieniami. Na całym świecie regionalne kuchnie prezentują swoje, własne oraz indywidualne dla nich zastosowanie bazylii.

Bazylia stymuluje układ odpornościowy, ale również aktywnie go wspiera wspomagając oczyszczanie nerek. Wpływa korzystnie również na układ trawienny oraz oddechowy. Wspomaga pracę mięśnia sercowego oraz skutecznie koi nerwy. Uwalnia od gorączki i zapaleń, pobudza laktację oraz działa przeciwbólowo i przeciwbakteryjnie.
Bazylia ma również inne zastosowanie. W połączeniu z dodatkiem miodu może stworzyć wspaniały duet w postaci skutecznego na kaszel syropu. W przeziębieniu sprawdza się również w roli rozcieńczonego olejku przygotowanego z myślą o rozgrzaniu klatki piersiowej i pleców (pozwala to na skuteczną walkę z zablokowanymi w trakcie przeziębienia płucami i oskrzelami). Właściwości bazylii pozwalają jej także stanowić wspaniałe antidotum na przeziębienie.

Świeże liście tego zioła wyróżniają się gorzkawym smakiem, dzięki czemu aktywizują energię krążącą w organizmie i kierują ją w dół. W ten sposób, dzięki swoim właściwościom, wspomagają wydzielanie żółci i soków żołądkowych, wspierając jednocześnie trawienie.
Umiejętne zastosowanie tego zioła to wielki atut kuchni włoskiej. Kompozycje liści bazylii z pesto, makaronami, pizzami oraz sosami pomidorowymi zachwycają podniebienia z całego świata. Również kontynent azjatycki cieszy się jej intensywnością, bo wykorzystuje ją jako dodatek do ostrych zup z odrobiną mleka kokosowego oraz wyśmienitego ryżu.

Całkiem inne znaczenie kulturowe bazylia ma w Indiach. Uchodzi tam za świętą roślinę, dlatego też znajduje się niemal w każdym domu. Robi się z niej wspaniałe soki oraz papki o właściwościach leczniczych (zbijają gorączkę oraz oczyszczają skórę). Wiele osób żuje świeżą bazylię – w ten sposób wpływa ona na poprawę apetytu. Swoje zastosowanie znajduje także przy podrażnieniu dziąseł – wówczas świeży listek należy wcierać w bolące lub podrażnione dziąsła.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ