Bezglutenowa moda w żywieniu

0
431

Gluten jeszcze kilka lat temu był zakazany w diecie jedynie osobom chorym na celiakię. Dziś dieta bezglutenowa jest modna. Ale, czy rzeczywiście warto go odstawić? Z najnowszych badań wynika, że przejście na dietę bezglutenową jest bezcelowe, ale również może być szkodliwe.
Gluten to mieszanina dwóch roślinnych białek: gluteniny i gliadyny. Można go znaleźć w większości zbóż – etanp. w pszenicy. Z tego powodu osoby, które rzeczywiście muszą unikać tego składnika, przechodzą na restrykcyjną dietę. W gastronomii gluten jest odpowiedzialny za nadawanie ciastu ciągliwej konsystencji i tworzenie pęcherzyków powietrza przy jego wyrastaniu.
Odstawienie w diecie glutenu bez konsultacji z lekarzem, może doprowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie. Między innymi występują w tym czasie liczne niedobory ważnych dla funkcjonowania naszego ciała związków: kwasu foliowego, witamin z grupy B, cynku, selenu, wapnia oraz magnezu.
Ciekawostką jest fakt, w jaki sposób weszła moda na gluten. W 2011 roku australijski naukowiec Peter Gibson ogłosił wyniki swoich badań, z których wynikało, że nawet u osób niechorujących na celiakię, gluten powoduje zmęczenie, bóle głowy, niestrawność oraz ból brzucha. Nagle na sklepowych półkach zaczęło pojawiać się coraz więcej produktów bezglutenowych, a tym samym przybywało osób przechodzących na dietę bezglutenową. Dwa lata później jednak, ten sam naukowiec powtórzył swój eksperyment. Wzięły w nim udział osoby, które nie cierpią na celiakię. Podawano im produkty zawierające gluten, twierdząc, że jednak są one pozbawione białek roślinnych. U uczestników eksperymentu nie zauważono pogorszenia samopoczucia, a nawet czuli się oni świetnie, dopóki byli przekonani, że nie jedzą glutenu.
Nie powinno się zatem samodzielnie przechodzić na dietę bezglutenową, gdy nigdy nie wystąpiły objawy celiakii. Może to bardzo źle wpłynąć na organizm i mu zaszkodzić.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ