Ciasto marchewkowe – przepis

0
278

Ciasto marchewkowe to idealna propozycja dla wszystkich poszukujących oryginalnych słodkości i nietypowych pomysłów na deser.

Jeżeli masz w domu zalegającą marchewkę to będzie najpyszniejszy sposób na jej wykorzystanie.

Jeśli chcesz, możesz do ciasta dać polewkę ze słonego serka, dzięki temu smak ciasta będzie mniej oczywisty i posmakuje także osobom, które nie przepadają za typowymi, słodkimi deserami.

Ciasto marchewkowe jest niezwykle popularne w Wielkiej Brytanii i USA, jednak także w Polsce zyskało wielu miłośników.

Jego ogromną zaletą jest łatwość przygotowania.

Składniki:

2 jajka

200 g drobnego cukru lub cukru pudru

150 ml oleju roślinnego

200 g startej marchewki

50 g posiekanych orzechów włoskich

75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki)

50 g wiórków kokosowych

200 g mąki

Cynamon

Soda

Sól

Proszek do pieczenia

Przygotowanie

Jajka ubij i dodaj cukier. Jeśli masa jest gładka i puszysta, dolej ciągłym strumieniem olej. Nie przestawaj ubijać.

Do mieszanki dodaj marchew, ananas, orzechy, wiórki kokosowe. Całość delikatnie wymieszaj.

W osobnym naczyniu przesiej mąkę, dodaj odrobinę cynamonu, proszek do pieczenia, sodę i sól. Całość wymieszaj o dodaj do miski z marchewką. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C.

Masę przelej do niewielkiej formy. Pamiętaj by najpierw wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto powinno się piec przez godzinę.

Zamiast ananasa możesz także użyć jabłko.

Przygotowane ciasto, można podawać przełożone kremem bądź posypane tylko cukrem pudrem.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ