Indyk z kaszą gryczaną i kminem rzymskim

0
993

Najprostszy obiad, a jaki smak zwłaszcza kasza gryczana podrasowana kminem rzymskim. Jeśli nie przepadasz za kaszą gryczaną dodawaj do niej rozmaite przyprawy- kmin rzymski, curry, zioła prowansalskie lub inne dowolne, ulubione przyprawy.

Taka sałatka nadaje się do zabrania w lunchboxie do pracy, my mamy dzielone pudełko silikonowe kupione w biedronce jakiś czas temu i sprawdza się idealnie.

Składniki na dwie porcje:

2 sznycle z indyka (w sumie około 250 g),
garść mixu sałat + garść rukoli jak masz,
pomidorki koktajlowe,
kolorowe papryki (po 1/3),
łyżeczka sezamu,
woreczek kaszy gryczanej,
sól,
kmin rzymski,
łyżeczka masła,
przyprawa do mięsa.

Jak zrobić: mięso pokrój na małe kawałki, przypraw ulubioną przyprawą do mięsa(u mnie organiczna przyprawa do kurczaka) i skrop oliwą. Suchą patelnię rozgrzej dość mocno i wrzuć mięso, opiecz z każdej strony a jak się zacznie przypalać to dolej trochę wrzątku. Wodę dolewaj jak tylko poprzednia się wchłonie, a mięsko znów się zacznie przypalać, po kilku minutach sprawdź, czy indyk już jest gotowy. Wymieszaj mix sałat z rukolą, dodaj pokrojone warzywa, wsyp sezam i wyłóż mięso. Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem z opakowania, wyjmij z woreczka, dodaj płaską łyżeczkę masła, odrobinę soli i szczyptę kminu rzymskiego (może być też przyprawa garam masala), zamieszaj.

I gotowe.
Szybko, smacznie i aromatycznie!

Odchudzona Quchnia
Małgorzata Góralska