Jaglane brownie

0
381

Nietypowe wykorzystanie kaszy jaglanej jako bazy do ciasta było strzałem w dziesiątkę. To nie pierwszy mój wypiek z wykorzystaniem tej kaszy- i nie ostatni. Na pewno niebawem coś wrzucę. Ciasto jest typowe jak na brownie, jednak pewnie byłoby lepsze, gdybym użyła pełnej zalecanej porcji kakao. Niestety moje wyparowało, miałam tylko połowę, więc poratowałam się karobem.jaglane-brownie-goralska-fejm

Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej, 1 szklanka wrzątku, sól, 3 jajka, 50 ml oleju, pół szklanki mleka (ja użyłam 1.5%), pół szklanki brązowego cukru, pół szklanki kakao (ja miałam niecałe ćwierć więc uzupełniłam karobem), łyżeczka proszku do pieczenia, orzechy (mogą być pekany, nerkowce, włoskie, jakie tam macie. Ja dodałam nerkowce oraz żurawinę).
Jak zrobić: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Kaszę opłukać zimną wodą, następnie zalać wrzątkiem z odrobiną soli i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut (do momentu odparowania wody, kasza musi być miękka). I teraz metody są dwie: albo od razu zmiksuj kaszę na gładko blenderem i dopiero potem dodaj pozostałe składniki (oprócz orzechów) i znów zmiksuj (nie może być grudek) albo od razu połącz wszystkie składniki i porządnie zmiksuj. Ja wykorzystałam drugi sposób, ponieważ nie robiłam od razu po ugotowaniu kaszy (ale i tak wyszło). Blaszkę o wymiarach 20/30 cm wyłożyć pergaminem i wylać masę, posypać orzechami i żurawiną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 min (do suchego patyczka, wszystko zależy od piekarnika). Po upieczeniu wystudzić i pokroić w kostkę.

SMACZNEGO!!

Odchudzona Quchnia
Małgorzata Góralska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ