Jak wykorzystać resztki jedzenia

0
107

W czasie robienia zakupów spożywczych zazwyczaj staramy się nie wybierać nadmiernej i niepotrzebnej liczby produktów. Dzięki temu chcemy nie tylko oszczędzić pieniądze, ale także okazać swój szacunek do jedzenia, którego nie trzeba będzie wyrzucać.

Niestety, nie zawsze to możliwe i po gotowaniu często zostają resztki potraw czy niektórych składników. Jak można je wykorzystać?

Ryż makaron, ziemniaki
Ryż, makaron czy ugotowane ziemniaki idealnie sprawdzą się jako baza do zapiekanki. Ziemniaki możesz także użyć do kopytek.
Ogromną zaletą takich zapiekanek jest to, że można dodać do nich niemal wszystko co zostało nam w lodówce. Dzięki nim resztki produktów z lodówki idealnie skomponują się z resztą.

Taka makaronowa, ryżowa lub ziemniaczana zapiekanka pozwoli zużyć również niezjedzony ser.

Pieczywo.

Suche pieczywo można ususzyć i zrobić tartą bułkę.

Jeśli kupiłaś go za dużo warto je zawinąć w folię i zamrozić. Rozmrażaj w piekarniku, lekko skrapiając skórkę. Po wyjęciu będzie jak świeże.

Jajka

Jeśli masz nadmiar ugotowanych jajek możesz je wykorzystać jako pasta jajeczna. Do jej przygotowania możesz użyć również: warzywa, kilka oliwek, resztkę sera żółtego lub białego, a także kilka ostatnich plasterków wędliny. Nadmiar jajek sprawdzi się również jako jajeczna sałatka np. z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub ryżem, papryką i kukurydzą.

Wędliny i mięso

Resztki wędlin, mięsa i warzyw możesz wykorzystać do stworzenia omleta. Bardzo dobrze sprawdza się w wersji na ciepło i na zimno. To doskonały pomysł jako drugie śniadanie. Co do niego użyjesz zależy tylko od Twoich upodobań i fantazji.

Mięso z obiadu

Z resztek mięsa z obiadu możesz zrobić pyszną kanapkę, idealną na syte drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Do kanapki możesz włożyć nie tylko drób, ale również plasterki klopsa czy wieprzowinę.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ