Jak zrobić własny makaron?

0
319

Składniki:
– 2 szklanki pszennej mąki
– 2 jajka
– 4 żółtka
– pół łyżeczki soli

Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę na stolnicę i robimy w niej zagłębienie.
Dodajemy jajka, żółtka, sól i zagniatamy ciasto. Powinno ono być bardzo twarde.
Ciasto formujemy w kulę i zagniatamy około 8-10 minut, aż otrzymamy jednolite, elastyczne ciasto, odrywające się od stolnicy.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy miską i pozostawiamy na około 30 minut.
Następnie ciasto dzielimy nożem na 4 kawałki.

Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąka na jak najcieńsze placki.

Placki kroimy na makaron takie kształtu, jaki chcemy zrobić.

Pokrojony makaron zostawiamy na stolnicy na kilka minut.
Przed gotowaniem otrzepujemy dokładnie z mąki.

Gotujemy w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy przez kilka minut, aż stanie się odpowiednio miękki.