Jola Caputa zdradza przepis na TIRAMISU

0
936

Znany i uwielbiany przez tysiące czytelników ekspert kulinarny. Autorka książek kulinarnych w tym cieszącej się ogromnym zainteresowaniem „MOJE NAJLEPSZE PRZEPISY”. Od lat Jola dzieli się z nami swoją pasją, testuje ciekawe przepisy i udziela porad na temat kulinariów. Jej przepisy były publikowane w miesięcznikach o ogólnopolskim zasięgu. Prywatnie Jola Caputa, jest spełnioną babcią, mamą i żoną, uwielbia gotować dla swojej rodziny i to właśnie z najbliższymi najchętniej spędza każdą z wolnych chwil.

Obecnie nasz ekspert dzieli się swoją bogatą wiedzą i inspiruje wszystkich miłośników wyśmienitego jedzenia na swoim kulinarnym blogu: www.przepisyJoli.com. Możecie śledzić ją również na Facebooku do czego serdecznie zachęcamy: www.facebook.com/przepisyjoli.

Jola zainspirowała także nas, dlatego teraz jej przepisy możecie znaleźć na naszym portalu FEJM. Gwarantujemy, że czeka Was dawka przepysznych atrakcji!

Dzisiejsza propozycja z pewnością uraczy podniebienia każdego łasucha.

W roli głównej – TORT TIRAMISU.

Składniki:
Biszkopt

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  • 750 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki (36%)
  • 100 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 100 ml likieru amaretto
  • filiżanka mocnej kawy
  • 100 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:
1. Na początku białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy szczyptę soli.

image002Zdj: www.przepisyJoli.com
  1. Pod koniec ubijania powoli wsypuj cukier, nie przestawaj ubijać. Kiedy masz już idealnie gładką pianę czas na dodanie żółtka oraz zmiksowanie mieszkanki.
  2. Do powstałej piany dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Pamiętaj by nie miksować zbyt długo – wystarczy, że składniki się połączą. image003
Zdj: www.przepisyJoli.com
  1. Czas by ciasto przelać do tortownicy. Fejm radzi by dno blaszki wyłożyć pergaminem. Jeśli nie masz tortownicy możesz użyć blaszki o kształcie prostokątnym.
  2. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i wyjmujemy po 40 minutach.
  3. Czas minął? Zatem wyjmij ciasto z piekarnika, wystudź i przekrój na 3 płaty.
  4. Ubij śmietanę, tak by miała sztywną konsystencję. Pod koniec dodaj cukier puder oraz serek mascarpone tak by powstała jednolita masa. Fejm nie poleca używania innego serka. Mascarpone nie jest zbyt słodki przez co idealnie podkreśli smak ciasta.
  5. Jeden z płatów biszkoptu kładziemy na paterze, nasączamy aromatyczną kawą z amaretto. Nakładamy 1/3 kremu i posypujemy wierzch startą czekoladą.

 

image005

Zdj: www.przepisyJoli.com
  1. Warstwę przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu, który w ten sam sposób nasączamy kawą, nakładamy tę samą ilość kremu i posypujemy czekoladą.

 image007

Zdj: www.przepisyJoli.com
  1. Czas na ostatnią warstwę blatu, który także nasączamy kawą.
  2. Pozostałą masę połóż na wierzchu i przykryj boki tortu. Górę wypieku posyp startą czekoladą
  3. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Fejm radzi – jeśli lubisz kulinarne eksperymenty lub jesteś uczulony na kakao możesz użyć białej czekolady. Jola jest naprawdę ŚWIETNA!

Koniecznie podzielcie się z nami Waszymi kulinarnymi wrażeniami!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ