Lasagne z cukinią bez makaronu

0
1036

Odchudzona Lasagne z cukinią zamiast makaronu i małą niespodzianką z góry.

Składniki:
pół kg mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z szynki i łopatki),
puszka pomidorów krojonych,
2 łyżki koncentratu pomidorowego, lasgna-odchudzona-
pół cebuli,
oregano,
bazylia,
tymianek,
sól, pieprz,
2 cukinie,
serek wiejski,
1 jajko, łyżeczka oliwy.

Jak zrobić:

Cukinię pokroić w plastry wzdłuż obieraczką do warzyw, na tarce kuchennej bądź nożem, nie za cienko, nie za grubo- ok 2-3 mm, następnie posolić i odstawić na chwilę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie. Następnie dodać mięso mielone i podlać odrobiną wody lub sokiem
z pomidorów (z puszki). Gdy mięso się zetnie dodać pomidory,przecier, przyprawy (ja dałam dość sporo – około 1 łyżki każdego z ziół, soli i pieprzu „na oko”. Z racji diety męża moja lazania nie mogła być ostra, ale jeśli masz ochotę- daj także paprykę ostrą, chilli lub inne ulubione przyprawy). Całość gotować chwilę, aż zgęstnieje. Nie za długo bo mięso będzie zbyt suche. Cukinię odsącz
z nadmiaru wody i układaj w naczyniu żaroodpornym tak jak makaron do Lasagne, następnie daj połowę mięsa, znów poukładaj cukinię i znów warstwa mięsa. na koniec ponownie ułóż cukinię.
I teraz myk, który bardzo zainteresował mojego męża oraz szwagra, którzy mili przyjemność próbowania dzisiaj tego dania: na wierzch zamiast sera, beszamelu czy mozzarelli daj serek wiejski wymieszany z roztrzepanym jajkiem. Serek trzeba najpierw odsączyć z zalewy, jajko rozbełtać
w miseczce, całość wymieszać i wylać na cukinię. Można taką mieszankę dodatkowo przyprawić np solą i pieprzem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.

Po pochwałach degustujących mogę śmiało stwierdzić, że tradycyjna lazania raczej już u nas nie zagości.

SMACZNEGO!!

Odchudzona Quchnia
Małgorzata Góralska

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSer kozi z kurczakiem
Następny artykułJaglane brownie