Makaron z wieprzowiną w sosie pomidorowym na winie

0
466

Większość z Nas na pewno nie raz nie ma zbyt wiele czasu aby coś przyrządzić dobrego do jedzenia. W takim razie przychodzimy z pomocą i pokazujemy jak szybko zrobić bardzo dobre danie.

makaron

Do przygotowania potrzebujemy:

– Makron spaghetti
– pół puszki pomidorów krojonych
– 200g gram polędwiczki wieprzowej
– dla ostrości dania papryczkę Jalapeño
– 100 ml wina białego – polecamy wytrawne
– 1 paprykę czerwoną
– sól, pieprz
– mała cebula
– ząbek czosnku
– oliwa
– zioła – proponujemy zioła prowansalskie

Wstawimy makaron do ugotowania, w tym czasie na woku, bądź zwykłej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek na oliwie, po zeszkleniu dodajemy pokrojone papryki (proszę pamiętać, że im więcej damy Jalapeno tym nasze danie będzie ostrzejsze). Po pary minutach wykładamy warzywa i na tej samej patelni/woku wrzucamy pokrojoną wieprzowinę (paseczki, kosteczki – kształt dowolny). Po usmażeniu dodajemy warzywa oraz po chwili dolewamy wina. Po odparowaniu alkoholu dodajemy pomidory. Dusimy około 10 minut pod przykryciem. Na sam koniec dodajemy ugotowany makaron al dente i mieszamy wszystko. Wykładamy na talerz.

Smacznego 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ