Orzeźwiające drinki na upalne dni

0
1151

Upalne dni towarzyszą nam od samego początku pierwszego dnia lata. W takie dni warto pamiętać, że powinniśmy dostarczać organizmowi więcej napojów. Zazwyczaj po gotowych produktach jeszcze bardziej chce się pić i wcale nie orzeźwiają, przedstawiamy kilka sprawdzonych sposób na domowe napoje.

1. LEMONIADA

Składniki:

  • sok z cytryn (według uznania)
  • 1 l wody
  • 1/2 szklanki cukru/glukozy (2-3 pełne łyżki miodu)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy razem w dzbanku dopóki cukier się nie rozpuści. Możemy dodać mięty jeśli ktoś lubi. Lubicie miąższ? Obierzcie cytrynę ze skórki i wyjmijcie pestki – dodajcie do napoju i zmiksujcie blenderem.

2. MIĘTOWO-HERBACIANY NAPÓJ

Składniki:

  • 3 szklanki wrzątku
  • gałązki świeżej mięty
  • 4 torebki herbaty
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 5 szklanek zimnej wody

Przygotowanie:

Zalewamy wrzątkiem herbatę oraz miętę i zaparzamy, torebki oraz liście mięty wyjmujemy. Można dodać trochę cukru lub miodu, a następnie sok pomarańczowy i sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie i dodaj zimną wodę. Gotowy napój najlepiej podawać z kostkami lodu i plasterkiem cytryny.

3. KOKTAJL Z ARBUZA

Składniki:

    • 1 średni arbuz
    • 1 szklanka soku pomarańczowego
    • sok z 1/2 cytryny
    • liście świeżej mięty

Przygotowanie:

Arbuza obieramy ze skóry, usuwamy pestki i rozdrabniamy blenderem. Dodajemy sok z pomarańczy, sok z cytryny i całość mieszamy.

Koktajl podajemy z kostkami lodu i listkami mięty.

4. Letni poncz

Składniki:

  • 1,5 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • pół szklanki wody
  • 1 pomarańcza
  • 2 mandarynki
  • 2 plasterki cytryny
  • odrobina cukru
  • kilka kostek lodu

Przygotowanie:

Do dużego dzbanka lub naczynia,  wlać kolejno wino, sok pomarańczowy oraz wodę. Na końcu dodajemy obrane i pokrojone owoce oraz opcjonalnie trochę cukru. Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Podajemy schłodzone z dodatkiem owoców lub bez.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ