Pieczarki jako żywność funkcjonalna

1
1399
Mushrooms in the basket. Selective focus

Od niedawna grzyby i pieczarki znalazły się w grupie określanej jako żywność funkcjonalna, tzn. są one produktami wykazującymi korzystny wpływ na zdrowie.

Pieczarki są tak popularne, że nie zwracamy na nie nawet uwagi. A przecież też mają swoje tajemnice i warte poznania właściwości!
Ceni się je głównie za wyśmienity smak i aromat. Nie wszyscy wiedzą, że dostarczają także wielu cennych składników odżywczych. W pieczarkach znajdują się: witaminy z grupy B (głównie witamina B1, B2 i B3), a także witamina D, której brak jest w warzywach, a jest bardzo ważna dla zdrowia kości. Dodatkowo pieczarki zawierają też duże ilości minerałów i pierwiastków śladowych, np. fosforu, selenu, żelaza i miedzi.

Ponieważ pieczarki zawierają kwas foliowy, polecane są kobietom w ciąży i osobom cierpiącym na anemię. Badania wykazały, że jedzenie pieczarek może też obniżać poziom lipidów we krwi, zwiększać odporność i poprawić trawienie. Ze wszystkich grzybów to właśnie pieczarki (a oprócz nich także prawdziwki) dostarczają najwięcej łatwo przyswajalnego białka, dzięki czemu z powodzeniem mogą zastępować w diecie mięso.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ