Przepyszne burgery

0
456

Hamburger
Składniki:
– opakowanie mielonego mięsa wołowego
– 2 pokrojone w drobną kostkę cebule
– 2 pokrojone w talarki cebule
– oliwa z oliwek
– 3 ząbki drobno posiekanego czosnku
– 15 g posiekanej natki pietruszki
– sól
– pieprz
– 2 jajka
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– 15 g selera naciowego
– cytryna
– 1 pomidor pokrojony w grube plastry
– 90 g korniszonów pokrojonych w kosteczkę
– 4 bułki hamburgerowe

Sos:
Liście selera naciowego siekamy, przekładamy do moździerza, dodajemy niewielką ilość soli, niewielką ilość oliwy z oliwek i jeden rozgnieciony ząbek czosnku. Ucieramy, następnie przekładamy do miseczki, dodajemy 2 żółtka, sok z 1/2 cytryny i płaską łyżeczkę musztardy dijon, całość mieszamy. Podczas mieszania dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek i znów intensywnie mieszamy. Dodajemy pokrojone korniszony, mieszamy. Odstawiamy.

Przepis:
Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Mieszamy. Dodajemy 3 ząbki drobno posiekanego czosnku, 15 g posiekanej natki pietruszki. Mieszamy. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Formujemy kotlety z mięsa.
Rozgrzewamy patelnię polaną oliwą z oliwek i smażymy kotlety.
Przekrojone bułki wkładamy do piekarnika na 2 minuty.
Na spody bułek nakładamy sos, następnie kotlet, na kotlet znów sos, później plaster pomidora i cebula. Na wszystko jeszcze raz nakładamy sos i przykrywamy górną częścią bułki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ