Ricotta z miodem i miętą

0
563

Badania dowodzą, że coraz częściej w codziennym jadłospisie pomijamy śniadanie. Nie mamy czasu, wolimy dłużej spać lub staramy się oszukać żołądek szybką przekąską. Warto jednak pamiętać, że śniadanie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

W nocy organizm odpoczywa i regeneruje się, natomiast za dnia większość z nas żyje na pełnych obrotach. Z tego prostego powodu powinniśmy dostarczyć sobie zastrzyk energii w postaci pełnowartościowego śniadania. Zdrowe śniadanie nie tylko poprawi nasze samopoczucie, ale także zwiększy odporność i koncentrację.
Nasza propozycja na zdrowe i smaczne śniadanie – Ricotta z miodem i miętą.

Składniki:
200 g sera ricotta
3 listki mięty
2 ziaren słonecznika lub pestek dyni
3 łyżki ulubionego miodu.

Sposób przygotowania
Z ricotty odlewamy nadmiar wody, następnie dodajemy mięte. Na patelni prażymy pestki słonecznika lub dyni. Ricottę posypujemy ciepłym słonecznikiem i dodajemy miód.
Ricotta doskonale nada się solo jak również w połączeniu ze świeżym pieczywem.

Na zdrowie!

Paulina Radwan

ZOSTAW ODPOWIEDŹ