Ser kozi z kurczakiem

0
504

Aromatyczny kurczak, brokuł na parze i ser kozi. Doskonale nadaje się na imprezę w formie sałatki.

Składniki na dwie porcje: 1 brokuł (najlepiej ugotowany na parze, jak nie ma możliwości to ugotujcie w osolonej wodzie na pół twardo), pół piersi z kurczaka, 100 g razowego makarony penne lub świderki, 30 g sera koziego (ja miałam ser w plastrach), może być także ser pleśniowy o niskiej zawartości tłuszczu, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy (dałam aromatyzowaną chilli i czosnkiem), sól ziołowa, pieprz.

Jak zrobić: brokuła ugotować na parze lub w wodzie al dente, kurczaka pokroić na małe kawałki (kostkę około 2-3 cm) i doprawić solą oraz pieprzem. Makaron również ugotować al dente. Czosnek pokroić w cienkie paski. Rozgrzać oliwę i wrzucić czosnek, prażyć aż nabierze złotego koloru (należy przy tym uważać, by czosnek się nie spalił- będzie gorzki), wyjąć czosnek, a na patelnię wrzucić pokrojonego kurczaka, podsmażać z każdej strony, aż mięso się zetnie. Do mięsa dodać brokuły, wymieszać i dodać makaron (a także parę łyżek wody, w której makaron się gotował). Chwilę wszystko dusić, dodać czosnek, oraz pokrojony drobno ser, zamieszać i wykładać na talerze. Jeśli chcecie danie zabrać do pracy, to ser dajcie bezpośrednio przed podgrzaniem.

Smacznego!!

Odchudzona Quchnia
Małgorzata Góralska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ