Spaghetti z krewetkami i warzywami w słodkim sosie kokosowym

0
489

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • szklanka krewetek
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1-2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ew. troszkę soli
  • makaron spaghetti
  • prażony sezam
  • oliwa z oliwek do smażenia

Pomysł na szybki, pyszny i niecodzienny obiadek.
Zacznijmy od kalafiora, przygotujcie go tak jak lubicie, ja np. nie lubię kalafiora al dente, dlatego do tego dania podgotowuję troszkę kalafiora w osolonej wodzie.
Gotujemy również makaron.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy najpierw cebulę, drobno posiekaną (do zeszklenia) potem dodajemy pokrojoną marchew i paprykę, chwile podsmażamy.
W następnej kolejności dodajemy krewetki oraz przyprawiamy gałką, papryką i pieprzem. Podsmażamy chwilkę i dodajemy mleczko kokosowe. Dusimy około 10 minut.
Dodajemy ugotowany makaron.  Po nałożeniu, posypujemy całość sezamem.

Smacznego!

P.S. Do dania podaję również lampkę białego wina 🙂

Przyjemne.pl

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ