Wiosna to szczególnie trudny czas dla naszego organizmu, który niemal codziennie narażony jest na złapanie infekcji. Z tego powodu uciekamy się do medykamentów, które mają chronić nas przed przeziębieniem. Zamiast tego powinniśmy sięgać po zdrowe, naturalne środki, które uchronią nas przed przeziębieniem czy grypą.
Oczywiście mówiąc o imbirze mamy na myśli korzeń imbiru, a nie proszek czy suszony imbir, które tracą połowę swoich właściwości. Korzeń imbiru możesz dodać do herbaty, rozgrzewającej zupy, przetworów owocowych i wielu innych dań. Aby przyćmić lekko gorzkawy i drętwy smak proponujemy dodać łyżkę miodu, w przypadku zup słodkie warzywo, np. marchewkę.
W czym dokładnie pomoże nam imbir?
- Ułatwia trawienie – wielu dietetyków poleca imbir osobom, które chcą przyspieszyć metabolizm.
- Łagodzi bóle miesiączkowe oraz migreny.
- Łagodzi mdłości.
- Zwiększa koncentrację – wyciąg z imbiru znajduje się w wielu suplementach diety usprawniających pamięć oraz koncentrację.
- Polepsza krążenie krwi oraz zapobiega tworzeniu się zakrzepów.
W.A.