Upalne dni towarzyszą nam od samego początku pierwszego dnia lata. W takie dni warto pamiętać, że powinniśmy dostarczać organizmowi więcej napojów. Zazwyczaj po gotowych produktach jeszcze bardziej chce się pić i wcale nie orzeźwiają, przedstawiamy kilka sprawdzonych sposób na domowe napoje.
1. LEMONIADA
Składniki:
- sok z cytryn (według uznania)
- 1 l wody
- 1/2 szklanki cukru/glukozy (2-3 pełne łyżki miodu)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy razem w dzbanku dopóki cukier się nie rozpuści. Możemy dodać mięty jeśli ktoś lubi. Lubicie miąższ? Obierzcie cytrynę ze skórki i wyjmijcie pestki – dodajcie do napoju i zmiksujcie blenderem.
2. MIĘTOWO-HERBACIANY NAPÓJ
Składniki:
- 3 szklanki wrzątku
- gałązki świeżej mięty
- 4 torebki herbaty
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 5 szklanek zimnej wody
Przygotowanie:
Zalewamy wrzątkiem herbatę oraz miętę i zaparzamy, torebki oraz liście mięty wyjmujemy. Można dodać trochę cukru lub miodu, a następnie sok pomarańczowy i sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie i dodaj zimną wodę. Gotowy napój najlepiej podawać z kostkami lodu i plasterkiem cytryny.
3. KOKTAJL Z ARBUZA
Składniki:
- 1 średni arbuz
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- sok z 1/2 cytryny
- liście świeżej mięty
Przygotowanie:
Arbuza obieramy ze skóry, usuwamy pestki i rozdrabniamy blenderem. Dodajemy sok z pomarańczy, sok z cytryny i całość mieszamy.
Koktajl podajemy z kostkami lodu i listkami mięty.
4. Letni poncz
Składniki:
- 1,5 szklanki wytrawnego białego wina
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- pół szklanki wody
- 1 pomarańcza
- 2 mandarynki
- 2 plasterki cytryny
- odrobina cukru
- kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Do dużego dzbanka lub naczynia, wlać kolejno wino, sok pomarańczowy oraz wodę. Na końcu dodajemy obrane i pokrojone owoce oraz opcjonalnie trochę cukru. Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Podajemy schłodzone z dodatkiem owoców lub bez.