Składniki:
- 1 kalafior
- 1 marchew
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- szklanka krewetek
- 100 ml mleczka kokosowego
- 1-2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- ew. troszkę soli
- makaron spaghetti
- prażony sezam
- oliwa z oliwek do smażenia
Pomysł na szybki, pyszny i niecodzienny obiadek.
Zacznijmy od kalafiora, przygotujcie go tak jak lubicie, ja np. nie lubię kalafiora al dente, dlatego do tego dania podgotowuję troszkę kalafiora w osolonej wodzie.
Gotujemy również makaron.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy najpierw cebulę, drobno posiekaną (do zeszklenia) potem dodajemy pokrojoną marchew i paprykę, chwile podsmażamy.
W następnej kolejności dodajemy krewetki oraz przyprawiamy gałką, papryką i pieprzem. Podsmażamy chwilkę i dodajemy mleczko kokosowe. Dusimy około 10 minut.
Dodajemy ugotowany makaron. Po nałożeniu, posypujemy całość sezamem.
Smacznego!
P.S. Do dania podaję również lampkę białego wina 🙂